Petua
pemakanan yang diberikan ini sesuai untuk penyakit kencing manis. Antara petua
yang patut diamalkan ialah kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat. Senang
untuk bercakap tetapi sukar untuk dipraktikan.
Kita
sebagai ahli keluarga yang sayangkan mereka, seharusnya melakukan perngorbanan
yang tinggi seperti memberi sokongan moral dan semangat. Selain itu kita juga
ikut berpantang dalam mengambil makanan yang kurang gula dan karbohidrat. Lebih-lebih
lagi pesakit yang baru memulakan langkah pengurangan pengambilan makanan
bergula dan tinggi karbohidrat.
Disini
turut diberikan beberapa resepi yang sesuai untuk pesakit kencing manis
mengikut selera orang Malaysia dan yang penting tidak menjejaskan rasa asli
masakan tersebut. SELAMAT MENCUBA……
AYAM MASAK MERAH SPESIAL
500 gm ayam dipotong kecil
2 sudu teh kunyit serbuk
1 bawang besar dikupas dan dipotong kasar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai dicincang halus
1 inci lengkuas dicincang halus
2 sudu besar serbuk badam
1 sudu serbuk cili
1 tin kecil susu cair
1 sudu besar tomato puri
1 biji lemon diperah jusnya
3 buah pelaga
2 kayu manis
1 bunga lawang
bunga cengkih
2 sudu besar minyak masak ( lebih bagus gunakan minyak
jagung atau zaitun )
Garam dan lada hitam
Daun ketumbar untuk hiasan
Caranya:
Panaskan dapur oven pada suhu 230C atau gas mark 8. Perapkan
ayam dengan kunyit, garam, lada hitam dan 1 sudu minyak. Gaulkan
supaya setiap ketulan ayam diselaputi minyak dan bumbu. Aturkan ketulan
ayam di atas dulang pembakar dalam satu lapisan (tidak bertindih) dan bakar
selama 20-30 minit. Setelah masak, sejukkan dan simpan jus ayam.
Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas
bersama satu sudu air sehingga halus. Panaskan lebihan minyak dalam kuali dan
masukkan rempah tumis (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan bunga
cengkih). Masukkan bahan kisar dan kacau. Masukkan serbuk cili dan kacau lagi.
Masukkan tomato puri dan susu diikuti dengan ayam yang telah dibakar bersama
jusnya. Balikkan ayam supaya diselaputi sosnya. Masukkan jus lemon.
Jangan lupa garam dan lada hitam. Hidangkan bersama nasi atau quinoa dengan
dihiasi hirisan daun ketumbar.
NASI TIRUAN
Nasi tiruan?
Tengok gambar nampak macam nasi kan? Bagi mereka mengalami penyakit manis atau
sesiapa yang ingin menurunkan berat badan, nasi tiruan ni adalah sajian paling
sesuai untuk menggantikan nasi dalam hidangan Melayu.
Bahan-bahannya:
Separuh bunga kobis sederhana
besar (lebih kurang 250gm)
kelapa parut (setengah biji )
Air mendidih
1 sudu teh mentega (jangan digantikan dengan
majerin kerana tujuan utama disini adalah menggunakan lemak asli)
secubit garam
lada putih
Caranya
Sebaiknya gunakan bunga kobis yang benar-benar segar
kerana lebih segar lebih mudah disagat. Dengan menggunakan sagat yang kasar,
parut bunga kobis kesemuanya termasuk bahagian batang di
tengahnya. Masukkan kesemua bunga kobis dalam periuk dan curahkan
air mendidih agak-agak separas dengan bunga kobis. Tutup dan rebus dengan api
kuat selama lima minit. Saring dalam tapisan, pastikan air rebusan benar-benar
tuntas. Masukkan semula bunga kobis ke dalam periuk tadi. Panaskan. Masukkan
mentega. Campurkan kelapa parut, garam dan lada putih. Gaul sebati.
Hidangkan panas-panas bersama lauk-pauk Melayu.
RESEPI
COKLAT BALL DENGAN PEANUT BUTTER
Kajian
penyelidikan telah mendapati bahawa apabila kita makan coklat bahan kimia
tertentu yang terdapat pada coklat akan bertindak balas dalam badan kita dan
akan membuatkan kita berasa senang dan gembira. Atas sebab ini, coklat
dianggap sebagai anti-depresan semulajadi sebab ia dapat memperbaiki mood kita.
Koko
kaya dengan antioksidan flavanoids yang dapat mengurangkan risiko
athersclerosis dan dapat mengurankan serangan penyakit koronari jantung. Antioksidan
polifenol yang terdapat di dalam koko boleh membantu menghilangkan penyakit
kencing manis. Sesetengah orang percaya bahawa
coklat tidak baik untuk kesihatan kerana ia kaya dengan kafein. Hakikatnya
adalah bahawa kandungan kafein dalam coklat sangatlah rendah berbanding kopi
atau teh.
Apabila
kita terbayangkan ‘coklat’, kita akan berasa gembira dan tersenyum dan
terbayang akan keenakan coklat…semua orang suka pada coklat. Ia mempunyai
rasa yang sangat sedap dan cair didalam mulut..emm sedapnya tak terkata.
Bahan (A)
1 cawan peanut butter
1/2 cawan icing sugar (
kurangkan manis yer )
½ cawan sirap gula
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan (B)
1 cawan coklat
masakan
1 sudu makan
butter
Cara-cara
-
Hancurkan kepingan biskut menjadi 1 cawan penuh
-
Gaul semua bahan A sehingga sebati. Masak di
atas api sebentar hingga menjadi kental. Adunan akan kelihatan berminyak
sedikit. Minyak dari peanut butter dan buang minyak yang berlebihan.
-
Ambil sedikit adunan dan jadikan seperti
bola-bola kecil. Buat sehingga habis dan ketepikan.
-
Sekarang cairkan bahan B iaiutu coklat dengan
mentega menggunakan double boiler. Kacau sehingga cair dan ketepikan.
-
Ambil bebola tadi dan celupkan ke dalam coklat
cair tadi.
-
Kemudian salutkan dengan kelapa kering
-
Letakkkan bebola coklat yang di celup tadi
didalam mini paper cup
-
Sejukkan didalam peti sejuk selama 10-15 minit
dan sedia untuk di makan.
No comments:
Post a Comment